Isnin, 20 Disember 2010

CARA MENGHORMATI BENDERA

(i) Sebagai Lambang Kebesaran dan Kedaulatan Negara

rajah_30

Rajah 30 , Rajah 31 & Rajah 32Rajah 30: Jika anda seorang awam yang memakai baju Melayu dan bersongkok, maka hendaklah berdiri tegak dengan kedua belah tangan diluruskan ke bawah.

Rajah 31: Jika anda seorang awam dan memakai lain-lain pakaian, anda juga mestilah berdiri tegak dengan kedua tangan diluruskan ke bawah.

Rajah 32: Jika anda seorang awam yang memakai topi, maka topi tersebut mestilah dibuka dan diletakkan di dada disebelah kiri.

(ii) Sebagai Tanda Berkabung

Bendera dikibarkan separuh tiang sebagai tanda berkabung di atas peristiwa tertentu seperti kemangkatan atau meninggal dunia pembesar-pembesar negara dan pembesar-pembesar negara asing. Arahan mengenai pengibaran bendera setengah tiang ini akan dikeluarkan oleh Jabatan Perdana Menteri bagi pihak Kerajaan Persekutuan dan pihak berkuasa negeri bagi negeri-negeri berkenaan. Di antara peristiwa-peristiwa tersebut ialah:-

(a) Kemangkatan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong (pada hari pengisytiharan kemangkatan sehingga hari pemakaman).

(b) Kemangkatan D.Y.M.M. Raja-Raja dan D.Y.M.M. Raja-Raja Permaisuri (pada hari pengisytiharan kemangkatan sehingga hari pemakaman).

(c) Tuan-Tuan Yang Di-Pertua Negeri dan isteri-isteri (pada hari pengisytiharan sehingga hari pegebumian).

(d) Y.A.B. Perdana Menteri dan Y.A.B. Pemangku Perdana Menteri (hari pengisytiharan sehingga hari pengebumian).

separuh_tiang

Kedudukan Pengibaran Bendera Separuh Tiang(iii) Sebagai Tanda Menghormati Jenazah

Bendera Malaysia boleh menutup keranda di dalam Istiadat Permakaman/Pengkebumian Negara ataupun ketika membawa balik jenazah yang meninggal dunia di luar negara:-

(a) Pembesar-pembesar negara

(b) Duta-Duta Malaysia

(c) Anggota tentera yang meninggal dunia ketika menjalankan tugas

tutup_jenazah

Bendera Malaysia Digunakan Untuk Menutup Keranda Jenazah Almarhum Tunku Abdul Rahman Sebagai Penghormatan Terakhir Negara

CARA MEMBUAT BENDERA

Pada asasnya masyarakat telah pun mengenali bentuk bendera kita. Namun demikian masih ramai yang kurang memahami cara membuat bendera Malaysia yang tepat. Walaupun bendera boleh dibuat sebesar mana yang kita kehendaki, tetapi ianya mempunyai kadar ukuran y+ang telah ditetapkan agar corak bendera kita tidak akan berubah sewenang-wenangnya seperti yang banyak berlaku pada hari ini. Jika sekiranya ukuran kadarnya berubah, maka bentuk bendera juga akan turut berubah. Ukuran bendera Malaysia yang standard ialah 91.5 sm (3 kaki) lebar dan 183 sm (6 kaki) panjang. Nisbah yang betul bagi bendera Malaysia ialah 1 : 2. Cara membuat bendera Malaysia yang tepat adalah seperti berikut:-

buat1

buat2

LAGU BENDERAKU

(Rentak lagu March)Benderaku yang gagah perkasa

Merah putih kuning biru warnanya

Berkibar megah penuh bercahaya

Pusaka kita rakyat MalaysiaBendera Malaysia oh benderaku

Kupertahankan sepenuh ragaku

Dikaulah lambang negara berpadu

Di bawah naungan Duli TuankuBerkibar terus oh benderaku

Kau kan ku junjung sepanjang waktu

Harumlah nama negara yang tercinta

Padamu tempat taat dan setiaBendera Malaysia bendera kita

Kemegahan rakyat kita semua

Berkibar berkibar di ruang angkasa

Dirgahayu bendera kita

Ciptaan: Tony Fonseka

Senikata: Tony Fonseka

benderaku

NEGARA MALAYSIA

Bendera

malaysia_b
Bendera negara Malaysia mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri - Kedah, Negeri Sembilan, Pahang, Kelantan, Johor, Perak, Terengganu, Perlis, Selangor, Melaka, Sarawak, Pulau Pinang Sabah, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Labuan.

Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna Kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Di Raja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja.

Jata Negara

malaysia_l

Lambang Malaysia menunjukkan bintang pecah 14 menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia dan Kerajaan Persekutuan, manakala bintang bersama-sama anak bulan itu tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Lima belah keris itu tanda Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu dahulu (Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu). Bahagian sebelah kiri perisai itu menandakan Negeri Pualu Pinang dan bahagian sebelah kanan dengan pokok Melaka itu Negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri itu adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat dahulu. Dalam empat jalur yang sama besarnya dalam bahagian tengah itu, warna-warna hitam dan putih ialah warna Pahang; merah dan kuning warna Selangor; hitam, putih dan kuning warna Perak; merah, hitam dan kuning warna Negeri Sembilan. Empat buah negeri ialah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Tiga bahagian di sebelah bawah itu menandakan negeri Sabah di sebelah kiri dan Sarawak di sebelah kanan. Di tengah-tengahnya ialah Bunga Raya - Bunga Kebangsaan. Harimau-harimau yang ditunjukkan sebagai penupang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu dipakai dalam Lambang Malaysia. Cogan - Besekutu Bertambah Mutu - ditulis dengan tulisan rumi di sebelah kiri dan tulisan jawi di sebelah kanan. Warna kuning pada awan-awan itu ialah warna Di Raja Yang Maha Mulia Raja-Raja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan